Skip to content

Pastagratäng med rödbeta

Pastagratäng tycker jag är en bra och billig vardagsrätt, och det är ju alltid skönt med mat som går klart i ugnen så att det finns tid att göra en sallad och att städa undan i köket under tiden! Det här är en färgglad pastagratäng med rödbetor och morot, som ju är både billigt och i säsong nu, som förgylls med fetaost på toppen. 

Perfekt i matlådan är det också, har du glaslådor kan du till och med lägga upp gratängen direkt i dem och gratinera i ugnen så är det bara att sätta på locket och ställa in i kylen när de svalnat. Är du inte sugen på en pastagratäng med rödbeta kan jag tipsa om den här vegetariska favoriten med halloumi eller den här rökt lax.

 8 port 

Du behöver:
500 g pasta (t.ex. farfalle)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 morot
ca 650 g rödbetor
salvia
6 dl kokade kidneybönor (2 tetror)
4 dl creme fraiche
citronsaft
300 g fetaost
salt
peppar 

Gör så här:
Koka pastan.
Hacka löken och stek den ihop med pressad vitlök på svag värme.
Skala och riv morot och rödbetor, låt det sedan steka med lökhacket några minuter.
När pastan kokat klart häller du bort vattnet och blandar ner rödbetsröran.
Skölj bönorna och tillsätt dem, rör också i creme fraiche.
Smaka av med citron, salt och peppar och blanda ordentligt.
Ta fram en stor ugnsfast form och sprid ut röran i den.
Smula över fetaosten.
Ställ in formen högt i ugnen på 200 grader i ca 10 min.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *