Skip to content

Potatisgratäng

Detta är kanske den mest klassiska gratängen i hela landet. Här kommer den i min tappning, och jag lovar dig, den är otroligt krämig och god! När jag ska göra den extra lyxig toppar jag med västerbottensost, annars går det bra med vilken hushållsost som helst även om det såklart gärna får vara en med lite smak i.

8 port 

Du behöver:
1,7-1,8 kg potatis
3 dl grädde
7 dl mjölk
2 gula lökar
salt
peppar
4 vitlöksklyftor
2-3 dl riven ost (gärna smakrik)

Gör så här:
Skala potatisen och skiva den ganska tunt, t.ex. med en mandolin.
Lägg skivorna i kallt vatten efterhand så att de inte mörknar.
Finhacka den gula löken och fräs den i en skvätt olja i en stor kastrull.
Häll sedan på grädde och mjölk och låt koka upp, salta och peppra ordentligt.
Finhacka vitlöken och rör i den.
Lägg sedan i potatisskivorna och låt det koka några minuter tills vätskan tjocknat med hjälp av stärkelsen från potatisen.
Häll sedan ut allt i en ugnsfast form och strö över osten.
Gratinera i ugnen i 175 grader i ca 30 min, potatisen ska vara mjuk och osten ska ha fått färg.
Om gratängen fått mycket färg innan potatisen är mjuk kan du täcka den med folie i slutet så att ytan inte blir bränd.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *