Skip to content

Mandel- & ricottabollar

Vi är ett gäng som bjuder hem varandra på vegetarisk middag á la halv 8 (fast utan betygsättning) och det här lagade jag och min sambo när turen kom till oss. Vi har satt en budget på 300 kr för middag till 8 personer så det gäller att vara lite kreativ med råvaror. Dessa panerade mandel- och ricottabollar blev väldigt goda och höll sig inom budgeten, så prova du också om du vill! Till bollarna serverade vi parmesanpolenta, ugnsrostade tomater, rödvinsreduktion och auberginechips. 

5 port 

Du behöver:
150 g zucchini
150 g sötmandel
125 g ricotta
2 skivor vitt bröd (gärna lite torra)
35 g soltorkade tomater
1 ägg
3 vitlöksklyftor
1 näve hackad färsk/fryst basilika
1 citron – all zest + 1/2-1 msk citronsaft
1/2-1 msk grönsaksfond (jag använde brynt schalottenlöksfond)
några droppar tabasco
1/2 dl finriven parmesan
salt
peppar 

till panering:
vetemjöl
salt
1 ägg
panko 

Gör så här:
Riv zucchini och pressa ur vätska.
Mixa eller mal mandel, blanda med ricotta och zucchinirivet.
Mixa brödskivor och finhacka soltorkade tomater, blanda i ihop med ägget.
Pressa i vitlök och rör i basilika, riven zest, lite citronsaft, fond, pyttelite tabasco och parmesan.
Blanda ihop allt ordentligt och smaka av med salt, peppar och citron.
Häll mjöl med lite salt i en djup tallrik, vispa upp ett ägg i en andra djup tallrik och häll upp panko i en tredje djup tallrik.
Forma smeten till 15 ganska stora bollar och vänd dem först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
Häll upp 1/2 cm olja i en panna och stek dem gyllene runt om.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *