Skip to content

Fröknäcke

Det här är något som jag ändå gör då och då, sen såg jag att jag inte hade lagt upp mitt fröknäckerecept här än, så här kommer det! Jag har provat med olika mjöl och det fungerar bra att variera, det blir lite ömtåligare på glutenfritt mjöl men det går bra att bara bryta käcket i lite mindre bitar. Det går också bra att ta mer av en sorts frön och mindre av en annan. 

1 plåt fröknäcke 

Du behöver:
1 dl sesamfrön (gärna oskalade)
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1/2 dl linfrön
1 1/2 dl fullkornsdinkelmjöl (eller annat mjöl)
1/2 tsk salt
1/2 msk rapsolja
2 dl uppkokt vatten 

Gör så här:
Rör ihop frön, mjöl och salt i en bunke.
Rör i oljan.
Koka upp vattnet och rör i det, låt smeten stå och svälla i 15-20 min.
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör om i smeten igen och skrapa upp den på en bakplåtsklädd plåt.
Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå smeten och tryck och kavla ut smeten tunt med jämn yta.
Grädda i mitten av ugnen i 30-45 min.
Låt svalna på galler.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *