Skip to content

Grillad tonfisk med limeaioli

Det här var förra sommarens bästa maträtt för mig, jag hade aldrig ätit färsk tonfisk förut och oj vilken miss jag gjort! Därför fick vi helt enkelt laga detta flera gånger, annars kändes det nästan sorgligt. Vi grillade alltid fisken men det går såklart bra att tillaga den i stekpanna också. Mitt serveringsförslag är pommes frites, grönsallad med mozzarella och oliver och limeaioli. Det är så otroligt gott! 

2 port

Du behöver:
2 filéer färsk tonfisk (125-200 g/st)
olivolja
salt
peppar 

Limeaioli:
1 lime
2 rumstempererade ägg
2-3 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk dijonsenap
salt
peppar

Gör så här:
Börja med att tvätta limen till aiolin.
Riv av zesten och pressa ur juicen.
Dela äggen och lägg äggulorna i en skål och vispa ihop.
Tillsätt oljan droppvis, väldigt försiktigt i början så den inte skär sig, när den börjat få lite krämigare konsistens går det att hälla en skvätt i taget och vispa ut.
Om det skär sig går det att rädda genom att ha en ny äggula i en ny skål och sen lite i taget vispa i det som skurit sig.
Fortsätt tillsätta olja tills du är nöjd med konsistensen.
Pressa sedan i vitlök och rör i limezest.
Smaka av med dijon, limesaft, salt och peppar.

Smörj in tonfiskfiléerna med olivolja.
Salta och peppra båda sidorna.
Se till att grillytan/stekpannan är riktigt riktigt varm.
Grilla/stek tonfisken hastigt, max 2 min per sida för den ska fortfarande vara rosa i mitten.
Servera genast med tillbehören.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *