Skip to content

Sushi – maki med tonfiskröra

De här makirullarna är en riktig hemmasushifavorit där en krämig tonfiskröra samsas med avocado och gurka. Servera med soja, wasabi och kanske snabbinlagd rödlök. 

6 port (ca 72 rullar) 

Du behöver:
7 dl sushiris
8 dl vatten 
5 msk risvinäger
3 msk socker
1/2 tsk salt 
1 burk tonfisk i vatten
1 dl cream cheese
3 cm sträng av wasabi 
1 avocado
1/4-1/2 liten gurka 
7 noriark 

Inlagd rödlök 
1 rödlök
vatten
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1 dl risvinäger 

Gör så här:
Skölj riset några gånger, låt det sedan stå i kallt vatten i 15 min, skölj sedan igenom det några gånger igen.
Koka upp ris och vatten, låt sedan koka i 15 min (eller enligt anvisningen på förpackningen).
Lyft sedan kastrullen från plattan och låt stå 5 min.
Blanda vinäger, socker och salt och värm upp så att socker och salt löser upp sig.
Bred ut riset på en stor yta, t.ex. en bricka eller plåt, blanda sedan med vinägerblandningen och låt det stå tills riset svalnat.
Blanda tonfisk, cream cheese och wasabi till en röra.
Strimla gurka och avocado i avlånga, smala bitar.
Lägg ett noriark med den blanka sidan nedåt på en bambumatta.
Bred ut 1/7 av riset på ett noriark, spara 3-4 cm fritt i överkant.
Lägg sedan på en rand av tonfiskröra, avocado och gurka.
Rulla ihop med hjälp av bambumattan, blöt arket längst ut på den risfria biten för att få det att hålla ihop.
Upprepa med alla 7 ark.
Skär sedan varje rulle i 10-11 bitar.

Inlagd rödlök
Skala och dela rödlöken på mitten och skär den i tunna skivor.
Koka upp vatten och häll det över rödlöken i en skål, låt det ligga och dra i 10 min.
Häll sedan av vattnet.
Värm upp vinäger med socker och salt tills sockret smält.
Häll det över rödlöken i en skål, fyll på med uppkokat vatten så att all lök täcks av vätska.
Låt det svalna och ställ det sedan i kylen tills det är dags att äta (gärna någon timme i alla fall).
Häll av vinägervattnet innan servering.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *