Skip to content

Chokladkulor sötade med dadlar

Det här med att använda dadlar som sötning i bakverk var något jag länge rynkade på näsan åt, det kan väl aldrig vara gott tänkte jag, men ack så fel jag hade. Kunde ingen bara ha sagt att det inte alls smakar dadlar? Nåja, nu berättar jag det för er i alla fall. Så här kommer små smarriga chokladkulor fria från vitt socker, gluten och animalier! Jag toppade vissa av mina med extra kanel, limezest eller flingsalt. 

20-30 st 

Du behöver:
1 1/2 dl havregryn/fiberhavregryn (använd rent havre om det ska vara 100% glutenfritt)
1/2 dl valnötter
140 g urkärnade färska dadlar
1/2 dl kakao
2 msk jordnötssmör (välj gärna sockerfritt)
1 msk kallt kaffe eller vatten
1/2 krm kanel
1/4 krm salt
1 tsk bourbon vaniljextrakt (går att utesluta)
75-100 g mörk choklad (välj gärna sockerfri, och mjölkfri för att få helt veganska) 

Gör så här:
Häll havregryn, valnötter och urkärnade dadlar i en mixer och mixa till en smulig smet utan stora bitar.
Tillsätt kakao, jordnötssmör, kaffe/vatten, kanel, salt och vanilj och mixa tills allt är blandat.
Smeten ska vara smulig men klibba ihop sig om man kramar den i handen.
Krama till kulor i valfri storlek, jag gjorde mina ganska små denna gång och då blev det 30 st.
Smält sedan chokladen försiktigt i vattenbad eller mikro.
Rulla sedan kulorna i chokladen, använd dig av en gaffel och låt dem droppa av lite från den.
Lägg sedan kulorna på ett bakplåtspapper.
Här finns det utrymme för topping innan chokladen stelnat för den som vill, prova t.ex. med krossad mandel, kokos, rivet limeskal, flingsalt, torkad chili, kakao eller kanel.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *